CFS/ME - kronisk utmattelse hos voksne, Sykehuset Namsos
CFS/ME (Kronisk utmattelsessyndrom/Myalgisk encefalopati) er en sykdom uten kjent og entydig årsak. Typisk for sykdommen er at alle symptomer forverres etter enhver form for aktivitet utover pasientens tålegrense. Dette kalles PEM (post-exertional malaise). Utredningen gjøres ved å kartlegge din sykehistorie og ditt symptombilde, utelukking av differensialdiagnoser, samt vurdering ut fra anbefalte kriteriesett.
I følge Helsedirektoratets veileder skal fastlegen ha en viktig rolle i utredning av CFS/ME. Det er fastlegens oppgave å foreta en primærvurdering av deg og å sette i verk tiltak basert på denne. Du kan bli henvist fra fastlege til spesialisthelsetjenesten når fastlegen finner det vanskelig å stille diagnosen. Diagnosen CFS/ME bør kun stilles når diagnosekriteriene er oppfylt, og det ikke foreligger noen eksklusjonskriterier.
Det finnes mange kriteriesett. I tråd med nasjonal veileder for CFS/ME kan både Canada 2003 og Fukuda CDC 1994 kriteriene benyttes i utredning av voksne (barn har andre kriterier). I forkant av henvisning kreves det at fastlegen har utført en grundig primærvurdering med hensyn til utelukkelsesdiagnostikk og skåring av valgte kriteriesett.
Nasjonal veileder - Pasienter med CFS/ME - Utredning, diagnostikk, behandling, pleie og omsorg
Henvisning og vurdering
Henvisning registreres i postmottaket ved poliklinikken, og lege vurderer om du har rett til helsehjelp. Den som henviser, og du, mottar informasjon pr. brev om utfallet. Dersom du vurderes til å ha rett til helsehjelp, blir du satt på venteliste. I ventetid til utredning, eller ved eventuelle endringer i helsetilstanden, forholder du deg til fastlegen din.
Utredning
Ta med oppdatert medisinliste
Vi ønsker at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette.
Blodprøve
Blodprøver er en del av utredningen av CFS/ME. Du vil få tilsendt blodprøverekvisisjon. Blodprøven tas vanligvis fastende klokka 08:00-09:00, samme dag som du skal til konsultasjon hos lege på sykehuset.
Time hos lege
Legen samler inn informasjon, gjør seg kjent med sykehistorien din, gjennomfører en undersøkelse av deg og vurderer blodprøvesvar. Vi ønsker blant annet å kartlegge:
- Symptomdebut? Når startet utmattelsen? Var det noe spesielt som utløste utmattelsen? Hvordan var helsen din før du ble utmattet?
- Andre plager? Smerter? Hodepine? Nedsatt hukommelse og konsentrasjon? Nervøsitet? Nedstemthet? Angstsymptomer? Søvn? Hvordan er kostholdet ditt?
- Hvordan er ditt funksjonsnivå? Hva gjør du på en normal dag? Er du i jobb? Hvordan er hjemmeforholdene dine?
- Hva er prøvd tidligere? Har du vært i behandling til lege, fysioterapeut, psykolog eller andre tidligere? Hva førte dette til?
Time hos psykolog/psykiater/psykiatrisk sykepleier
Hvis lege har mistanke om ME/CFS, er hovedregelen at alle pasienter også skal utredes av psykiatrisk sakkyndig. Denne skjer i 1-4 separate konsultasjoner. Det dreier seg primært om utredning, ikke behandling. Hensikten er å finne ut om psykiske forhold kan forklare utmattelsen. Vanligvis er den psykiatriske utredningen kortvarig, men ved alvorlige psykiske problemer kan enkelte pasienter bli tilbudt lengre oppfølging.
Behandling
Det finnes ikke dokumentert standard behandling som kan kurere CFS/ME pr i dag. Målet er å søke behandlinger og strategier som kan lindre ubehagelige symptomer, bidra til konstruktiv mestring og bedre din funksjon og livskvalitet. Lærings- og mestringskurs er en del av pasient- og pårørendeopplæringen. Tilbudet finnes i alle helseregioner.
Oppfølging
Fastlegen, eller den som henviste deg, mottar informasjon om utfallet av utredningen. Selv kan du etter ønske få kopi av notatet gjort i forbindelse med utredningen.
Kontakt
Hormonforstyrrelser, Sykehuset Namsos
Oppmøtested
Ankomstregistrering på automat ved hovedinngangen. Poliklinikken ligger i første etasje i hovedbygningen. Fellesposten H4 ligger i fjerde etasje i hovedbygningen.